سیره پیامبر

اهمیت سیره و جایگاه آن

اهمیت سیره و جایگاه آن

 

شامل دو مبحث است:

 

مبحث اول: اهمیت سیره و جایگاه آن

اهمیت مطالعه و بررسی سیرت پیامبر اکرم ج در چند نکته تجلی می­یابد که در ذیل به ذکر برخی از آنها می­پردازیم:

  • 1-سیرت رسول خدا میزان و ترازویی است که با آن اعمال انسان سنجیده می­شود؛ به این توضیح که اعمال موافق با سنت، روش و منش رسول اکرم ، مقبول بوده و مطابق با شریعت است، اما اعمال و رفتاری که موافق با سنت، روش و رفتار رسول خدا ج نیست، مردود می­باشد.
  • 2-سیرت پیامبر اکرم برای انسان تمسالی است از قدوه، اسوه و الگویی نیکو و بزرگترین مثال و نمونه است برای بشریت، آن هم در بهترین و بزرگترین شکل آن؛ آری این الگوی نیک کسی نیست جز رسول خدا ج؛ به همین خاطر الله متعال ما را فرمان داده تا ایشان را به عنوان اسوه و الگوی خویش برگزینیم؛ الله متعال می­فرماید: (لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً) [احزاب: 21] «سرمشق و الگوی زيبایی در (شيوه پندار و گفتار و كردار) پيغمبر خدا برای شما است. برای كسانی كه (دارای سه ويژگی باشند:) اميد به خدا داشته، و جويای قيامت باشند و خدای را بسيار ياد كنند».
  • 3-مطالعه و بررسی سیرت رسول خدا ج انسان را در فهم، درک و شناخت کتاب الله و عمل به آن یاری می­کند؛ زیرا خُلق و خوی پیامبر اکرم ج قرآنی بود و سراسر زندگی ایشان عبارت بود از: پیاده کردن فرامین قرآن کریم و عمل به آن.

     

  • 4-با مطالعه­ی سیرت رسول خدا ، محبتمان نسبت به شخصیت ایشان بیشتر و بیشتر می­شود؛ زیرا وقتی سیرت ایشان را مطالعه می­کنیم، از جنبه­های گوناگون شخصیت ایشان و موضع­گیری­های بسیار حکیمانه و بزرگ این بزرگوار مطلع می­شویم. رسول خدا ج در حدیثی می­فرمایند: (لا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ): «هیچ یک از شما نمی­تواند مؤمن واقعی باشد تا اینکه من از پدر و فرزندان و تمام مردم نزد او محبوب­تر باشم». [متفق علیه]
  • 5-ویژگی­های رسول خدا و سیرت آن بزرگوار، بزرگترین راه، مسیر و روش برای یک مسلمان است، مسلمانی که به دنبال خیر، نیکویی و حیات با کرامت در دنیا و آخرت می­باشد.
  • 6-با مطالعه سیره پیامبر اکرم ، نسبت به نسل بزرگ صحابه شناخت و آگاهی پیدا می­کنیم و از موضع گیری­های آنها همراه با رسول خدا ج، خدمت­شان به دین، فدا کردن جان و مال و فرزندان­شان در مسیر اعلای شریعت و حرص و علاقه­ی شدید آنها به اقتدا به پیامبر ج و پذیرش تمامی اقوال، افعال، اوامر و نواهی ایشان آگاه می­شویم و این­گونه می­توانیم به صحابه اقتدا کرده و راه ایشان را در پیش بگیریم.
  • 7-مطالعه و بررسی سیرت پیامبر خدا ، ما را در فهم، درک و شناخت تمام دین، از جمله عقیده، عبادات و فقه یاری می­کند؛ زیرا زندگی و حیات پیامبر اکرم ج عبارت بود از تطبیق و اجرای تمام دین.

مبحث دوم: هشدار در خصوص مطالعه­ی برخی از کتاب­های سیره

برخی از کتاب­ها هستند که برخی از مردم برای فهم و شناخت سیرت پیامبر اکرم به آنها رجوع می­کنند، در حالی که این کتاب­ها حاوی اشتباهات و خطاهای بزرگ و متعددی می­باشند؛ از جمله­ی این کتاب­ها:

کتاب­های ادبی و دیوان­های اشعار می­باشند، مانند کتاب «الأغاني» نوشته ابوالفرج اصبهانی؛ یا کتاب «العقد الفرید» نوشته ابن عبد ربه اندلسی.

این کتاب­ها حاوی اخبار و توضیحات دروغ و باطلی در رابطه با پیامبر اکرم ج و صحابه ش می­باشند؛ اخباری که چهره تاریخ و سیرت پیامبر و اصحاب را بد جلوه داده و با دسیسه و نیرنگ وارد تاریخ شده­اند.

پس این کتاب­ها نباید مصدر و منبع دریافت اخبار یا فهم و درک سیره باشند، به ویژه وقتی سیرت پیامبر اکرم ، تاریخ اسلام و اخبار صحابه ش مورد نظر باشد.

 

810 جار خوێندراوه‌ته‌وه‌
16/02/2020
بڵاوكردنه‌وه‌ی بابه‌ته‌كان مافی هه‌موو كه‌سێكه‌ به‌مه‌رجێك ئاماژه‌ به‌ سه‌رچاوه‌كه‌ی بدات.